Voor veel mensen is de keuken het hart van het huis. Het is de plek waar familie en vrienden zich binden als ze maaltijden bereiden. Maar het is ook een plek waar potentiële voedselvergiftiging op de loer ligt. Je kunt voedselvergiftiging krijgen als je iets eet of drinkt dat besmet is met een willekeurig aantal bacteriën, virussen of parasieten. Veel voorkomende symptomen zijn diarree, braken en koorts. Meestal zijn deze infecties mild en gaan ze vanzelf over. Soms is het echter zo erg dat je naar het ziekenhuis moet. Je kunt stappen ondernemen met je keuken om jezelf en je familie te beschermen tegen het ziek worden in de eerste plaats.

Voor welk voedsel moet ik uitkijken?

Voedsel van dieren is zeker een bron van zorg. Wees voorzichtig met deze rauwe voedingsmiddelen:

  • Dierlijke producten zijn niet de enige dingen die jou of een ander dierbaar iemand ziek kunnen maken.
  • Rauwe groenten en fruit kunnen een bron van voedselvergiftiging zijn. Denk vooral aan rauwe spruiten – luzerne, bonen, klaver, enz.
  • Het wassen van fruit en groenten verlaagt de kans op besmetting, maar het verwijdert niet altijd alle ziektekiemen.

Je moet ook voorzichtig zijn wanneer je je eten in de keuken bereidt en het naar een picknick brengt of het uitspreidt op een buffet. Voedsel zoals aardappelsalade met mayonaise kan een geweldige plek zijn voor ziektekiemen om zich te vermenigvuldigen als het te lang op een warme plek staat.

Als vlees of zuivel een tijdje buiten staat, bewaar ze dan niet. Bacteriën in het vlees kunnen giftige stoffen afgeven die niet vernietigd kunnen worden door koken, koelen of invriezen.

Problemen kunnen meestal worden voorkomen als je veilig met voedsel omgaat. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om van je keuken een veilige zone te maken:

Schoon leven

Eerst moet jij en iedereen in je huishouden je handen schoonmaken en wassen met heet water en zeep gedurende ten minste 20 seconden voor en na het hanteren van het voedsel.

Je moet ook je aanrecht en andere oppervlakken vaak schoonmaken. Bacteriën kunnen zich in de hele keuken verspreiden en op snijplanken, keukengerei, sponzen en aanrechtbladen terechtkomen.

Was je snijplanken, serviesgoed, keukengerei en aanrechtbladen met heet, zeepachtig water na het bereiden van elk voedingsmiddel en voordat je verder gaat met het volgende voedsel.

Gebruik plastic of andere niet-poreuze snijplanken. Deze planken moeten na elk gebruik door de vaatwasser worden gehaald of met warm water en zeep worden afgewassen.

Overweeg om papieren handdoeken te gebruiken om het keukenoppervlak schoon te maken. Als je handdoeken gebruikt, was ze dan vaak in de hete cyclus van je wasmachine.

Houd de dingen gescheiden

Dit geldt vooral voor de behandeling van rauw vlees, gevogelte en zeevruchten. Houd deze voedingsmiddelen en hun sappen uit de buurt van kant-en-klare levensmiddelen. Als ze zich mengen, heet dat kruisbesmetting.

Scheid rauw vlees, gevogelte en zeevruchten van andere voedingsmiddelen in uw winkelwagen en in de koelkast.
Voor meer informatie over voedselveiligheid, adviseren we je om een kijkje te nemen op de website van bureaudewit.nl. Zij bieden goede informatie over voedselveiligheid en HACCP.

Pin It on Pinterest