Europa heeft een rijke geschiedenis van vele diverse culturen die op sommige momenten in de geschiedenis ver uit elkaar leven en op andere momenten heel dicht bij elkaar komen. Het is dan ook niet vreemd dat Europeanen sinds jaar en dag diverse aspecten van culturen met elkaar uitwisselden. Zeker op het gebied van de gerechten en de keukens die bij diverse culturen horen, zijn er een aantal opvallende overlappingen. In deze blog willen we daarom een en ander uitlichten over de Europese keuken. We gaan het dus niet hebben over de welbekende Italiaanse pizza of de Engelse pie´s, maar over gerechten die je in verschillende culturen op ons continent kunt terugvinden.

De pannenkoek

De pannenkoek lijkt een typisch Nederlandse lekkernij. We kennen hem allemaal in zijn bekende ronde vorm bestrooid met poedersuiker en stroop. Toch kom je de pannenkoek op meerdere plekken tegen in Europa. De bekendste andere vorm is de France crêpes, maar ook in andere delen van Europa vind je de pannenkoek. Bijvoorbeeld in de balkan, waar de pannenkoek doorgaans koud wordt gegeten en palačinka heet.

Tapas

Tapas zijn natuurlijk de welbekende Spaanse hapjes. Ze worden warm of koud geserveerd en mogen niet ontbreken op een terrasje onder de zon. Maar tapas komen ook in andere regionen van Europa voor. In Italië en ook in Griekenland bestaan er verschillende kleine gerechtjes die op tafel worden geserveerd. De herkomst van de Spaanse tapas is wel uniek aangezien deze oorspronkelijk bedoeld waren als dekseltje voor het glas wijn of bier om ervoor te zorgen dat er geen beestjes in zouden komen. Tapa is namelijk Spaans voor deksel.

Worst

Duitsland staat bekend als een land waar men erg veel worst eet. Worsten zijn echter ook op veel andere plekken in Europa veel te vinden. Zo heb je niet alleen de Duitse Bratwurst, maar ook de Nederlandse rookworst, de Spaanse Chorizo en de Italiaanse Salami. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat de worsten doorgaans gemaakt worden van varkensvlees, al dan niet in combinatie met rundvlees.

Pin It on Pinterest