Petits fours zijn kleine zoete lekkernijen die traditioneel aan het einde van de maaltijd worden geserveerd. De naam komt van het Frans voor ‘kleine oven’, omdat de bakkers van oudsher de lagere stand op hun ovens zouden gebruiken om delicaat gebak en taarten te bereiden. Petits fours zijn steeds fantasierijker en een fantastische manier voor chef-koks om hun creativiteit en vaardigheid te tonen. Check de tips.

Topidea petit fours

Een top petit four recept is duindoorn wrongel, een heerlijk ongewone combinatie van smaken die zeker een goed gespreksonderwerp zal blijken te zijn. Andere lekkere variaties zijn de zoete- en kaas variaties met Port en Stilton truffels, of wat dacht je van het Fresh mint chocolade recept, dat is delicaat qua uiterlijk, maar indrukwekkend krachtig qua smaak.

Naast hun vaste plaats aan het einde van een maaltijd kunnen petits fours ook schitterende cadeaus zijn. Wat dacht je van nostalgisch kokosijs, Nuno Mendes’ verfrissende Yuzu geleien of makkelijke chocolade fudge. Presenteer ze in een klein doosje of zakje versierd met lint.

Hoe maak ik chocolade truffels? Petit four creatie

Methode

Hak de chocolade grof. Daarna pureren in de keukenmachine tot de choco tot kleine kruimels geworden is. 

Kook de room. Zet de keukenmachine weer aan en giet de room heel langzaam op de chocolade. Het is een beetje zoals bij het maken van mayonaise en je zou al snel een perfect gladde emulsie moeten hebben. Voeg de boter toe, beetje bij beetje, en klop tot het is opgenomen. Giet het mengsel in een kom of bakje en laat het ongeveer 15 minuten afkoelen in de koelkast. Wanneer het boterglazuur stevig is, dan is het klaar om in stukjes ter grootte van een truffel erdoor te doen.

Als je chocoroom spuit, dan doe je het mengsel in een spuitzak en brengt het ongeveer ter grootte van een kers aan op een met vetvrij papier of huishoudfolie. Laat het geheel minstens twee uur afkoelen en rol het daarna in cacaopoeder, kokosnoot of fijngehakte geroosterde noten.Heb je geen zin om zelf iets te maken, bestel dan een taart bij taartenwinkel.nl.

Pin It on Pinterest